Jelleke's website

Website van Mariëlle Kuijpers

Pergamano

Pergamano is het bewerken van perkamentpapier.

Werken met perkamentpapier is geen eenvoudige opgave. Daarom wordt het vaak een project genoemd.
Het ene project kost meer moeite, en daarmee ook meer tijd, dan het andere. Dit is helemaal afhankelijk van de techniek. Pergamano omvat vele technieken. Enkele van de technieken wil ik op mijn site graag aan bod laten komen. Van een aantal technieken die ik heb toegepast zal ik een voorbeeld laten zien. Alle voorbeelden zijn door mij zelf gemaakt, tenzij anders vermeld.

Een hele tijd is het werken met de diagonaal grid mijn favoriet geweest. Ik heb hiermee al vele projecten ontworpen. Enkele daarvan zijn terecht gekomen in het Pergamanoblad. Daar was ik erg trots op.

Perkamentpapier is van nature lichtgrijs van kleur. Door de sterkheid van het papier kan het op diverse manieren bewerkt worden zonder dat het beschadigt. Met de Pergamano® omsteekpen en Tinta inkt wordt een patroon overgenomen op perkamentpapier, vervolgens kan deze worden ingekleurd met een van de speciale Pergamano® kleurmaterialen zoals: Pintura, Pinta-Perla, Perga-Liners, Perga Colors of Dorso's.

De mooie decoratieve randen op wenskaarten en andere projecten worden gemaakt met behulp van perforeerpennen, ciseleerpennen, een Pergamano® schaartje en verscheidene andere Pergamano® producten. De hobby kent uiteenlopende moeilijkheidsgradaties van zeer eenvoudig tot zeer moeilijk.

Pergamano International                                        

 In 1987 introduceerde Martha Ospina en Tiemen Venema de perkamentkunst in Nederland. Vanwege het feit dat de daarvoor benodigde materialen niet beschikbaar waren, besloten zij deze zelf te gaan ontwikkelen en te produceren. In 1988 stichten zij het bedrijf Marjo-Arte en introduceerde zij de inmiddels wereldberoemde waaier voor het Pergamano® merk.

De perkamentkunst kreeg landelijke bekendheid na een demonstratie van de kunst op de Nederlandse televisie. Door de enorme belangstelling groeide ook de vraag naar lessen in de kunst, daar deze uit diverse basistechnieken bestaat waarbij verschillende gereedschappen gebruikt worden. Hierop besloot Martha een aantal mensen op te leiden tot docent, zodat deze anderen konden onderrichten. Op deze wijze is de officieel geregistreerde Pergamano docent ontstaan. Na de succesvolle lancering van Pergamano® in Nederland, is de kunst nog in 25 landen verspreid over de gehele wereld geïntroduceerd. Nog steeds blijven hier landen bij komen.

In 1997 heeft Peter Venema het bedrijf overgenomen en uitgebreid tot een bedrijf van internationale allure, vanwaar ook de naamsverandering tot Pergamano International. Sinds het jaar 2000 is het bedrijf gevestigd in Uithoorn, ongeveer 20 km van Amsterdam. Momenteel kent het bedrijf de volgende afdelingen: uitgeverij, productontwikkeling, marketing, docenten netwerk, logistiek, administratie en financiën. 

Wil je meer informatie? Ga dan naar www.pergamano.com

bron: www.pergamano.com

 

Pergamano

Een van de projecten die ik heb gemaakt.

Nog meer voorbeelden HIER